En bildlig promenad

50 kvadrat Norhage växthus uppfördes våren 2021

Innan undervegetationen är planterad & etablerad ser det lite vilset ut i en matskog :)


En stenbädd med läkeörter har hittat sin plats i den varmaste sänkan på tomten, inklämd mellan växthus och kulle.

Växthuset är till stor hjälp i arbetet med att dra upp de  perenner som skall täcka ytorna under träd och buskar. Och spännande att odla lite mer exotiska växter i. 


Jag älskar sten och framhäver dem gärna i designen av Solkulla Matskog. Att skapa mindre upplevelser i det stora är spännande.

En stor glädje är att med en korg vandra genom matskogen och fylla den med regnbågsmat. Det behöver inte bli mycket och mättande. Bara känslan av att fylla en skål med kanske tjugo olika sorters blad och blomster till en sallad ger nog med tillfredsställelse. Det behövs inte heller en matskog av denna sort för att du skall kunna göra samma sak. Många plantskolor säljer numera perenna grönsaker du kan plantera mellan dina blommor i rabatten. Dessutom går de att handla som frö. Perrenna ätbara blad går också att odla på balkongen. Kanhända har du en park i närheten vars förvaltning skulle älska om du odlade lite i?

Det är fridsamt att odla en matskog. Den tar den tid den behöver, men skänker glädje var dag.

Druvfläder kommer först på våren hos oss. Den innehåller ämnen som måste kokas bort för att bli ätlig.

Än så länge är trädgården solig och blåsig, jag försöker skapa fler blatser för skuggig vila och arbete.

Jag sår även in en del anuella grönsaker som kan sprida sig själva. Tex.  persilja, dill, palsternacka, morot, haverrot, grönkål, olika sorters lök, persiljerot & blommor.

Dagliljorna är ett ätbart släkte