Design, inspiration eller hjälp i din trädgård
Jag brukar säga att jag vuxit upp bland rötterna i skogen; det var där jag helst höll till och inte alls i pappas Demeter handelsträdgård. Det är i naturens egna trädgård jag har funnit min inspiration och grund för hur jag skapar och sköter trädgårdar.
Numera är jag utbildad i Permakulturens principer och kan med deras hjälp se vilka möjligheter som finns i din trädgård att odla hållbart.
Naturlig Enkelhet och Livfull Skönhet
I mina egna boenden med trädgårdar har enkelheten alltid varit i fokus. Jag har flyttat en del, och varje gång har jag strävat efter att skapa en färgsprakande och livfull trädgård som är lättskött och ger mig mat. För mig handlar trädgårdsdesign om att arbeta med naturen, ge den kraft att jobba själv.
Matnyttig Trädgård med Träd och Buskar
Träd och buskar ger inte bara mat utan är också fantastiska designtillgångar, har enkel skötsel, ger naturliga tak, rum och väggar och på så sätt även en liten trädgård stora möjligheter. Träd är våra vänner i kollagring och hjälper till att skapa mikroklimat och mångfald under jordytan och hålla frost och vind borta.
Använda Naturliga Resurser
Vad finns på platsen? Hur kan vi integrera det som redan finns på bästa sätt i trädgården? Samla vatten, skapa jord, nyttja byggnader och redan befintlig växtlighet på bästa sätt?
Lättskött och Anpassad efter Platsen
För att få en lättskött trädgård behöver de växter vi väljer trivas på platsen. Det är avgörande att välja växter som passar den specifika jordmånen, ljusförhållandena och klimatet. På så sätt kan vi skapa en trädgård som kräver minimal skötsel men ändå är full av liv och skönhet.
Använd mina kunskaper och kreativa blick i din trädgård.
Först får du ett frågeformulär via mail om dina tankar och om hur du utnyttjar din trädgård i dagsläget. Detta för att tiden hos dig skall vara så effektiv som möjligt när jag är på plats. Du kan anteckna eller spela in vår vandring i din trädgård. Vi går igenom tex. köksodling, perenn odling, träd & buskar, byggnader, dammar, kompostering, bevattning och ev. växthus. Vi tecknar en enkel karta på A3 papper som komihåg-lapp för de ideér som kommer fram.
Kostnad 900:- för första timmen plus milersättning 25:-/mil. Sedan 590:-/timme.
Trädgårdsdesign med de Permakulturella principerna.
Permakultur är ett sätt att ge din trädgård en hållbar design som passar för naturen, din familj och de djur som besöker den. De ögonen har jag med mig i all konsultation men du kan i detta paket få en djupgående design på din trädgård och ritade kartor för ett utförande, vare sig den skall vara för matproduktion eller skönhet enbart.
Vi har då ett möte där vi benar ut vilka intentioner du har för trädgården, vilka förutsättningar och begränsningar som finns. (Detta kan göras digitalt.)
Sedan besöker jag platsen och vi tittar på jordmån, ljus/skugga, vind, omgivningar, befintlig växtlighet och byggnader. Därefter får du illustrationer/ritningar digitalt och växtlistor efter ditt behov. Tex växtlistor för träd, buskar, perenner och köksträdgård som lämpar sig hos dig. Förslag på odlingsstationer, kompostering och dammar, ev andra byggnader, sittplatser. Anläggnings och skötselråd, inköpsställen.
Pris från 5.500:- då priset varierar beroende på hur stor platsen är och om du bor mer än en timmes resväg från mig. Innan arbetet börjar ges en offert.
En workshop där vi skördar ur landen och tillagar en lunch med det som är i säsong just nu.
Du lär känna smakerna av de färska och de tillagade perenna grönsakerna och får förståelse för hur du kan använda dem i ditt kök.
De är ett kompliment till våra sommargrönsaker som vi också använder oss av.
Du får se hur de perenna grönsakerna växer och lära dig hur du kan odla dem hemma.
När du kommer hit får du skörderedskap och vi presenterar oss kort för varandra.
Jag presenterar dagens meny, som kommer formas ur vår fantasi med det vi kommer finna vid skörden. Vegetariskt.
Vi skördar perenna grönsakerna ur matskogen och ser hur de växer där.
Sedan går vi till växthus och köksland och fyller upp våra korgar.
Jag berättar om var och en av växterna, deras växtsätt och användning i kök och odling.
Sedan ansar vi grönsakerna och gör dem redo för matlagning, bestämmer var i menyn de passar in och delar in oss i grupper där var och en får sin uppgift i matlagningen.
Jag finns hela tiden till hands så du behöver inte ha någon förkunskap i matlagning.
Beroende på väder håller vi till utomhus, under tak eller inomhus när vi tillagar maten.
Kläder efter väder. Inga förkunskaper.
Kl 9:00 - 13:00
2 - 8 delatagare/kurstillfälle. 850:-/person
Perenner du får möta beroende på säsång är sockerrot, korogi, vårsköna, krusig malva, fjällsyra, lungrot, smällglim, löparfetblad, kärleksört, rankspenat, hosta, luftlök, knölvial, svartrot, kajplök, kantlök, piplök och våra älskade ogräs målla, nässla, kärs och nate. Men också blad från lind, mullbär, vinblad, kinesiskt toon, humle, nötter från ask och blommor från lönnen. Och så kryddar vi med perenner som körvel, libsticka, pepparrot och alla härliga örtkryddor.
I matskogen växer fler sorter jag berättar om, men de har jag ännu inte förökat så pass att jag har att laga mat på.
Landa i Matglädje
Det här är en dag för att landa, utan stress, med vårt väl i fokus. Där vi kommer nära naturen, maten, kretsloppet.
Ur växthus, trädgårdsland och matskog skördar vi för lunch och middag.
Vi använda våra smaksinnen när rätterna skapas och ger de svenska grönsakerna nya dimensioner med hjälp av kryddor från världens alla hörn.
Med min hjälp får du vara kreativ och exprimentera, inga förkunskaper behövs.
Jag är med och guidar hela dagen och du är med i den utsträckning du själv vill.
I matskogen finns också många perenna grösaker och mängder av örtkryddor och ätbara blommor att lära känna, smakmässigt och odlarmässigt om du vill.
Det är en dag i ro, samtalar gör jag gärna hela dagen om mat och trädgård men ingen föreläsning är inlagd.
Ta med badkläder om du tycker om att bada för vi åker ner till vattnet en stund på dagen. Vid regnväder är vi under tak eller i växthuset och skapar med material från naturen.
Utöver grönsakerna använder vi ost och kött från Fjrärdhundralands fantastiska mathantverkare i matlagningen.
Detta ingår: Lunch. Mellanmål. Middag. Alkoholfri dryck.
Kläder efter väder. Vi kommer vara utomhus så mycket det går.
Kl 9:00 - 17:00
4 - 10 deltagare/kurstillfälle. 2.400:-/person
Dagen kräver inga förkunskaper.
I Trädgårdstrollets Trädgårdspodd avsnitt 38 berättar jag om perenna grönsaker i köket. https://podcasts.apple.com/se/podcast/avsnitt-38-om-fler%C3%A5riga-gr%C3%B6nsaker-i-mat-och-tr%C3%A4dg%C3%A5rd/id1549187337?i=1000640534366
Guidning för grupp 60 minuter. Stort kunskapsinnehåll.
Jag har valt att anlägga en gräsfri matskog med undervegetation av örter, perenna grönsaker och blommor för polinerare.
Täckodlad, permakulturell trädgård.
Jag guidar i och berättar om de 300 kvadratmeter där själva matskogen är anlagd.
Efter guidningen har ni grunderna för att designa er villaträdgård efter skogsträdgårdens principer.
Efter guidningen får ni vandra fritt i området och ta del av de andra delarna på egen hand, smaka på blad och blommor. Studera de olika samplanteringarna.
En uppmärkt guidningsslinga med text finns tillgänglig för övriga anläggningen där mängder av inspiration finns att tillgå.
Det finns många sittplatser för er medhavda matsäck.
Jag kan tillaga gryta, soppa eller fika på lokalproducerade ingredienser vid förfrågan mot offert.
Beroende på säsång finns växter och grönsaker till salu i den lilla trädgårdskiosken.
90:-/person. Grupp 10-50 personer.
Är ni färre än 10 pers är ni välkomna för summan 885:-
Guidning och föreläsning för grupp 120 minuter genom hela området med matskog, köksträdgård, vildområden, kompost, biokolsproduktion.
Här får ni på plats höra och se hur jag i praktiken utvecklar och tar hand om en permakulturell odling i liten skala. Jag leder er sakta genom området och ger en föreläsning om Skogsträdgårdsodlingens grunder och hur de kan appliceras på en villaträdgård. Sedan kan ni vandra fritt i området.
Det finns många sittplatser för er medhavda matsäck.
Jag kan tillaga gryta, soppa eller fika på lokalproducerade ingredienser vid förfrågan mot offert.
Beroende på säsång finns växter och grönsaker till salu i den lilla trädgårdskiosken.
120:-/person. Grupp 10-50 personer.
Är ni färre än 10 pers är ni välkomna för summan 1.195:-
Hos oss finns övernattningsmöjligheter för enskilda och små grupper.
Vill du ge din älskade en romantisk kväll med middag vackert uppdukad i skogen?
Behöver din personal en avstressande dag tillsammans för att landa och bada från solvarma klippor utan mobiltelefoner?
Eller en dag med skörd ur naturens skafferi och en kväll med gemensam matlagning?
I vår närhet finns en bygdegård som kan nyttjas om ni vill lägga in konferanstimmar i er vistelse här.
Jag ser en stor glädje i att utforma en vistelse här med glädje, lekfullhet, praktik eller kunskap.
Kom med din idé så ser vi vad vi kan göra med den. Eller be mig sända olika förslag att välja mellan.
Livet blr härligt när kreativiteten får flöda.