Design, inspiration eller hjälp i din trädgård
Lia Starälv är permakulturdesigner.
Hon hjälper dig med att få en matproduktion på ett vackert, beständigt, mångfaldsmässigt sätt där du bor.
Utifrån förutsättningarna hos dig, din plats och omnejden designas växtligheten för att ge dig och framtiden ett bättre liv i samklang med naturen.
Hänsyn tas till helheten, med sommargrönsaker, ätbara perenner, blommor, träd, buskar, vattenflöden, jordmån, dina smaklökar, din tid och ekonomi.
Vad väljer du:
Ta din kära eller några vänner med på en workshop och lunch i den grönskande Matskogen.
Vi skördar av de perenna grönsakerna som växer bland träd och buskar. Tillsammans med sommargrönsaker och ätbara blommor tillagar vi flera olika maträtter och äter oss igenom smakerna samtidigt som ni får föreläsning om permakulturell odling.
Vad som ingår:
Ta på er kläder efter väder. Vi tillagar maten utomhus under tak. Äter förhoppningsvis också utomhus, vid dåligt väder går vi in.
Kl 9:00 - 13:00 Flera tillfällen under sommaren.
Det går bra att anmäla sig ensam men kursen hålls bara om minst två anmält sig.
2 - 8 delatagare/kurstillfälle.
850:-/person
Mer detaljer:
Dagens meny är förberedd men kommer formas ur vår fantasi med det vi finner i landen. Inga förkunskaper behövs. Vegetariskt.
Vi skördar och lagar maten löpande om vartannat om vädret är vackert. Vid regn skördar vi allting på en gång och går sedan in under tak.
Toalett finns.
Rullstol kan åka runt odlingarna, matlagningsyta måste ordnas för rullstol så viktigt att ni meddelar mig i förväg.
Klä er efter väderleken.
Perenner du får möta beroende på säsång är sockerrot, korogi, vårsköna, malvor, fjällsyra, lungrot, strävsolros, udo, jordärtskocka, smällglim, löparfetblad, kärleksört, rankspenat, hosta, luftlök, knölvial, körvelrova, svartrot, kajplök, kantlök, piplök och våra älskade ogräs målla, nässla, kärs och nate. Men också blad från lind, mullbär, vinblad, kinesiskt toon, humle, nötter från ask och blommor från lönnen. Och så kryddar vi med perenner som björnrot, körvel, libsticka, pepparrot och alla härliga örtkryddor.
Landa i Matglädje
Det här är en dag för att landa, utan stress, med vårt väl i fokus. Där vi kommer nära naturen, maten, kretsloppet.
Ur växthus, trädgårdsland och matskog skördar vi för lunch och middag.
Vi använda våra smaksinnen när rätterna skapas och ger de svenska grönsakerna nya dimensioner med hjälp av kryddor från världens alla hörn.
Med min hjälp får du vara kreativ och exprimentera, inga förkunskaper behövs.
Jag är med och guidar hela dagen och du är med i den utsträckning du själv vill.
I matskogen finns också många perenna grösaker och mängder av örtkryddor och ätbara blommor att lära känna, smakmässigt och odlarmässigt om du vill.
Det är en dag i ro, samtalar gör jag gärna hela dagen om mat och trädgård men ingen föreläsning är inlagd.
Ta med badkläder om du tycker om att bada för vi åker ner till vattnet en stund på dagen. Vid regnväder är vi under tak eller i växthuset och skapar med material från naturen.
Utöver grönsakerna använder vi ost och kött från Fjrärdhundralands fantastiska mathantverkare i matlagningen.
Detta ingår: Lunch. Mellanmål. Middag. Alkoholfri dryck.
Kläder efter väder. Vi kommer vara utomhus så mycket det går.
Kl 9:00 - 17:00
4 - 10 deltagare/kurstillfälle. 2.400:-/person
Dagen kräver inga förkunskaper.
I Trädgårdstrollets Trädgårdspodd avsnitt 38 berättar jag om perenna grönsaker i köket. https://podcasts.apple.com/se/podcast/avsnitt-38-om-fler%C3%A5riga-gr%C3%B6nsaker-i-mat-och-tr%C3%A4dg%C3%A5rd/id1549187337?i=1000640534366
Guidning för grupp 60 minuter. Stort kunskapsinnehåll.
Jag har valt att anlägga en gräsfri matskog med undervegetation av örter, perenna grönsaker och blommor för polinerare.
Täckodlad, permakulturell trädgård.
Jag guidar i och berättar om de 300 kvadratmeter där själva matskogen är anlagd.
Efter guidningen har ni grunderna för att designa er villaträdgård efter skogsträdgårdens principer.
Efter guidningen får ni vandra fritt i området och ta del av de andra delarna på egen hand, smaka på blad och blommor. Studera de olika samplanteringarna.
En uppmärkt guidningsslinga med text finns tillgänglig för övriga anläggningen där mängder av inspiration finns att tillgå.
Det finns många sittplatser för er medhavda matsäck.
Jag kan tillaga gryta, soppa eller fika på lokalproducerade ingredienser vid förfrågan mot offert.
Beroende på säsång finns växter och grönsaker till salu i den lilla trädgårdskiosken.
90:-/person. Grupp 10-50 personer.
Är ni färre än 10 pers är ni välkomna för summan 885:-
Guidning och föreläsning för grupp 120 minuter genom hela området med matskog, köksträdgård, vildområden, kompost, biokolsproduktion.
Här får ni på plats höra och se hur jag i praktiken utvecklar och tar hand om en permakulturell odling i liten skala. Jag leder er sakta genom området och ger en föreläsning om Skogsträdgårdsodlingens grunder och hur de kan appliceras på en villaträdgård. Sedan kan ni vandra fritt i området.
Det finns många sittplatser för er medhavda matsäck.
Jag kan tillaga gryta, soppa eller fika på lokalproducerade ingredienser vid förfrågan mot offert.
Beroende på säsång finns växter och grönsaker till salu i den lilla trädgårdskiosken.
120:-/person. Grupp 10-50 personer.
Är ni färre än 10 pers är ni välkomna för summan 1.195:-
Hos oss finns övernattningsmöjligheter för enskilda och små grupper.
Vill du ge din älskade en romantisk kväll med middag vackert uppdukad i skogen?
Behöver din personal en avstressande dag tillsammans för att landa och bada från solvarma klippor utan mobiltelefoner?
Eller en dag med skörd ur naturens skafferi och en kväll med gemensam matlagning?
I vår närhet finns en bygdegård som kan nyttjas om ni vill lägga in konferanstimmar i er vistelse här.
Jag ser en stor glädje i att utforma en vistelse här med glädje, lekfullhet, praktik eller kunskap.
Kom med din idé så ser vi vad vi kan göra med den. Eller be mig sända olika förslag att välja mellan.
Livet blr härligt när kreativiteten får flöda.