Här vill vi leva en levande framtid, där människa tillsammans med natur står i centrum.
Det är flera händelser som lett fram till att vi nu vårdar en Matskog och vill visa upp den för omvärlden.
Det startade med att vi köpte det lilla Torpet som stod granne med oss och förföll. Vi såg det varje dag med de två magnifika Oxlarna som vaktapostlar på sidan av.
Bakom torpet låg ett stycke ratad åker. Det var en stenfylld slänt i blåsigt läge, där upplandsleran torkades ut av solen om somrarna och slånbären kröp in från flera håll. Eftersom den inte var bördig för bondens sätt att odla längre så fick vi köpa den.
Efter ett par år, när vi grävt bort slånbären, bearbetat jorden, plockat sten och sått gräsmattegräs, kom vi i kontakt med människor som anlade Skogsträdgårdar. Det kom sig av att vi blev erbjudna att köpa en bit mark i Gambia vilket satte igång våra fantasier om vad vi skulle kunna göra med den. Så Tommy började söka på hur man ”gör öknen grön” Det visade sig inte vara svårt, tidskrävande med mycket arbete ja, men inte svårt. Och med tiden fördes våra tankar till att vi även på vår halva av jordklotet behöver ta hand om naturen och återskapa mångfald som vi människor förstört.
Så gräset vi sått täcktes nu i stället med kartong, ensilage, löv, grenar och löv i så tjocka lager vi fick till. Allt för att förvandla den kompakterade, djupa leran till ett humusrikt paradis för alla jordens små varelser. De som skapar jord åt oss om vi ger dem möjlighet. Och det första trädet planterades 2018.
Vi drev under denna period en musikaffär och restaurang som hette Café Samt och låg i Enköping. Så det var bara på helgerna jag kunde ägna åt matskogsplätten. Planteringen har tagit tid men gav mig mycket styrka under pandemin. Och mycket plantering återstår.
De båda tomterna tillsammans är ca 7000 kvadratmeter men det är endast 300 kvadratmeter som jag vill göra till gräsfri matskog. Den övriga tomtytan fylls även den med frukt, bär och nötträd, men där låter jag gräs och blomster frodas som undervegetation.
Sedan våren 2022 kan jag, Lia, ägna hela min uppmärksamhet åt Solkulla Matskogs framväxande och kurserna i matlagning och odling. Så härligt att få bjuda in människor att lära sig mer och bekanta sig med de perenna grönsakerna och all glädje som skördande intill husknuten ger. Och den omväxlande, spännande matlagningen som hör till.
Jag är numera utbildad i Permakulturdesign också.
I Januari 2023, blev jag intervjuad av Niclas Malmberg på Mat & Klimat. Läs artikeln här.
https://www.youtube.com/channel/UC9zH1QT2Mc0FHL1xEgi5KZw
I omgivningarna finns mycket vackert att se och besöka.
SOL Trädgård och tjänster. Tycker du om gammeldags pelargoner är detta stället att besöka.